Для звернень громадян: тел. (061) 787 45 51

image01
Міська електростанція
image01
Буд. Лєщинського
image01
Вулиця Соборна
image01
Земська лікарня
image01
Магазин «Комунар»
image01
Олександрівська земська управа
image01
Будинок по вул. К. Лібкнехта
image01
Готель «Росія»
image01
Будинок купця Тавоніуса
image01
Вул. Олександрівська
image01
Народний будинок
image01
Вокзал «Олександрівськ»
image01
Олександрівська в’язниця
image01
Водонапірна башта
image01
Покровська Соборна Церква

РІШЕННЯ № 7

РІШЕННЯ

колегії Державного архіву Запорізької області

 

23.10.2013

м. Запоріжжя

№ 7

 

Про стан підготовки архівних установ Запорізької області до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 рр.

Заслухавши й обговоривши інформацію заступника директора Пилявської О.Л. колегія відмічає, що у Державному архіві Запорізької області та архівних установах області приділяється значна увага підготовці архівних установ Запорізької області до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 рр.

У Державному архіві Запорізької області видано наказ від 05.08.2013 № 56 «Про підготовку державних архівних установ Запорізької області до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 років», яким затверджено План заходів Державного архіву Запорізької області з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 років, та низку інших наказів для забезпечення належної роботи Державного архіву Запорізької області в осінньо-зимовий період.

Відповідно до плану роботи пожежно-технічної комісії Державного архіву Запорізької області 28.03.2013, 27.06.2013 та 27.09.2013 комісія провела перевірку технічного стану будівель архіву, у т.ч. дахів, і покрівель, системи вентиляції, протипожежного стану приміщень (у т.ч. горищ, підвалів, складських приміщень), пожеженебезпечних місць у приміщеннях, системи внутрішнього водогону у Державному архіві Запорізької області, складено відповідні акти.

У квітні ц.р. було проведено навчання та перевірку знань з охорони праці, пожежної безпеки, техніки безпеки та техногенної безпеки працівників Державного архіву Запорізької області та повторний інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки.

Між Державним архівом Запорізької області та Концерном «Міські теплові мережі» за результатами проведеної процедури закупівлі послуг в одного учасника укладено договори на 2013 рік, що відповідають лотам предмету закупівлі:

в особі філії Концерну Орджонікідзевського району м. Запоріжжя укладено Договір про закупівлю теплової енергії в гарячій воді за державні кошти від 11.01.2013 № 203661 на суму 228960,00 грн. (двісті двадцять вісім тисяч дев’ятсот шістдесят гривень 00 копійок) з ПДВ;

в особі філії Концерну Жовтневого району м. Запоріжжя укладено Договір про закупівлю теплової енергії в гарячій воді за державні кошти від 11.01.2013 № 650095 на суму 293760,00 грн. (двісті дев’яносто три тисячі сімсот шістдесят гривень 00 копійок) з ПДВ.

Між Державним архівом Запорізької області та Управлінням Державної служби охорони при ГУМВС України в Запорізькій області за результатами проведеної процедури закупівлі послуг в одного учасника укладено договір на 2013 рік про закупівлю послуг охорони за державні кошти від 28.01.2013 № 01-0004808 на суму 452541,60 грн. (чотириста п’ятдесят дві тисячі п’ятсот сорок одна гривна 60 коп.) з ПДВ.

У серпні ц.р. приватним акціонерним товариством «Українська пожежно-страхова компанія» проведено страхування шести членів добровільної пожежної дружини Державного архіву Запорізької області на суму 2698,08 грн.

Заключний договір з ТОВ «Захист-техно» на проведення робіт з технічного обслуговування систем автоматичної пожежної сигналізації, оповіщення людей при пожежі, автоматичного газового пожежегасіння, у вересні відбулося виконання цих робіт на суму 800 грн.

Укладено договір з Державним підприємством «Запорізькій експертно- технічний центр Держгірпромнагляду України» на технічне обслуговування ліфтів у двох корпусах з 01.01.2013 до 31.12.2013 на суму 9430 грн., у травні виконані роботи на суму 469,3 грн.

За відповідним договором постійно здійснюється вивезення твердих побутових відходів з території навколо будівель Державного архіву Запорізької області.

У липні ц.р. проведено гідравлічну промивку систем опалення в обох корпусах на суму 10890 грн.

Проведено поточний ремонт кондиціонеру в читальній залі у корпусі 1 на суму 970 грн.

Здійснено комплекс робіт з вимірювання опору ізоляції, заміру повного опору кола «фаза-нуль» електрообладнання у корпусі 1 на суму 2517 грн.

Акціонерним товариством «Теплосервіс» проведено повірки 9 манометрів в обох корпусах архіву на суму 810 грн.

Проведено поточні ремонти покрівлі, вестибюлю, читального залу в корпусі 2.

Щотижня проводиться перевірка санітарно-гігієнічного стану архівосховищ, своєчасно робиться їх вологе прибирання; проводиться миття вікон в робочих кабінетах, архівосховищах та інших приміщеннях, у тому числі ззовні на нижніх поверхах будівель; придбані електричні лампочки на суму 825 грн., своєчасно проводиться їх заміна у робочих кабінетах та архівосховищах.

У вересні відповідальна особа пройшла навчання за курсом «Державні закупівлі в Україні» у Державному закладі «Луганський національний університет ім.. Т. Шевченко».

У жовтні чотири відповідальні особи пройшли навчання за курсом «Загальні питання охорони праці» та дві відповідальні особи за курсом «Пожежна безпека» у КП «Обласний навчально-курсовий комбінат сільського господарства» Запорізької обласної ради.

На виконання наказу Державного архіву Запорізької області від 05.08.2013 №56 «Про підготовку державних архівних установ Запорізької області до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 років», з метою підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 років та попередження надзвичайних ситуацій архівними відділами райдержадміністрацій та міськрад проведено комплекс заходів.

На виконання пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2012 року № 590 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми забезпечення пожежної безпеки на 2012-2015 роки» протягом 9 місяців 2013 року регіональні цільові соціальні програми забезпечення пожежної безпеки на 2013-2015 рр. в Запорізькій області (далі – Регіональні цільові програми) затверджені рішеннями сесій районних та міських рад в 9-ти із 20 районів області: Василівському, Великобілозерському, Кам’янсько-Дніпровському, Куйбишевському, Мелітопольському, Приазовському, Пологівському, Чернігівському, Якимівському та в 2-х із 5-ти містах обласного значення: м. Бердянську та м. Мелітополі.

У 2013 році два працівники архівного відділу Пологівської райдержадміністрації пройшли навчання та перевірку знань за курсом пожежної безпеки для керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій та отримали посвідчення. Начальник архівного відділу Вільнянської райдержадміністрації пройшла функціональне навчання та перевірку знань у сфері цивільного захисту в навчально-методичному центрі цивільного захисту та БЖД Запорізької області та отримала посвідчення.

У 2012 році пройшли навчання з питань пожежної безпеки та отримали посвідчення два працівники архівного відділу Енергодарської міськради.

Працівники архівних відділів пройшли повторні інструктажі з питань пожежної безпеки, охорони праці та техніки безпеки, які проводилися відповідальними за стан пожежної безпеки, охорони праці і техніки безпеки в райдержадміністраціях та міськрадах.

У травні 2013 року Веселівським районним сектором ГУ ДСНС України в Запорізькій області була проведена планова перевірка архівного відділу Веселівської райдержадміністрації з питань дотримання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки та цивільного захисту. Складено припис від 24.05.2013 № 137. Архівним відділом розроблений план заходів на усунення порушень.

Архівними відділами разом з відповідальними за стан пожежної безпеки в райдержадміністраціях та міськрадах проведені огляди та пожежно-технічні обстеження стану пожежної безпеки приміщень архівних відділів, установок пожежної сигналізації, первинних засобів пожежогасіння, електричних мереж, електрообладнання та опалювального устаткування, в т.ч. з представниками органів Держпожежнагляду архівними відділами Бердянської, Мелітопольської міськрад, Веселівської, Мелітопольської, Приазовської, Розівської райдержадміністрацій. Про результати оглядів та пожежно-технічні обстеження архівних відділів проінформовані керівники райдержадміністрацій та міськрад, які є розпорядниками коштів, для виділення фінансування на здійснення заходів щодо усунення виявлених недоліків та надані відповідні пропозиції до бюджетного запиту на 2014 рік.

В ході оглядів були переглянуті, та, при необхідності, поновлені інструкції про заходи з пожежної безпеки та плани (схеми) евакуації людей і документів на випадок пожежі.

У 2013 році в архівному відділі Гуляйпільської райдержадміністрації проведені заміри опору електромережі. В архівних відділах Великобілозерської, Гуляйпільської райдержадміністрацій та Енергодарської міськради перезаряджено 13 вогнегасників.

У 2012 році здійснені заходи по ідентифікації щодо визначення потенційно небезпечних об’єктів архівного відділу Пологівської райдержадміністрації та внесення його до державного реєстру потенційно небезпечних об’єктів.

Архівними відділами здійснено заходи щодо утеплення приміщень.

В приміщеннях архівного відділу Енергодарської міськради проведено огляд та технічну наладку системи кондиціювання повітря.

Однак, в питаннях забезпечення пожежної безпеки в архівних відділах райдержадміністрацій та міськрад є суттєві недоліки.

Станом на 01.11.2013 пожежні сигналізації встановлені в 8 із 29 архівосховищах 8-ми архівних відділів райдержадміністрацій (28%), в т.ч. в архівному відділі Токмацької райдержадміністрації - з виведенням на пульт чергового адмінбудинку райдержадміністрації та в 25-ти (73%) із 37-ми архівосховищ відділів Бердянської, Запорізької, Енергодарської Мелітопольської міськрад, з них в 22-х архівосховищах архівних відділів - з виведенням на пульт центрального спостереження, в 3-х архівосховищах архівного відділу Запорізької міськради – з виведенням на пульт чергового адміністративного будинку міськради. В 3-х архівосховищах архівного відділу Запорізької міськради та всіх 5-ти архівосховищах архівного відділу Токмацької міськради сигналізації відсутні.

Договори на технічне обслуговування сигналізацій уклали тільки 3 райдержадміністрації: Веселівська, Михайлівська, Приморська та 4 міські ради.

Автоматична система пожежегасіння встановлена в 2-х архівосховищах архівного відділу Енергодарської міськради, однак вона знаходиться в неробочому стані з моменту встановлення.

З первинних засобів пожежегасіння приміщення архівних відділів оснащені тільки вогнегасниками, пожежні щити відсутні. Відсутній вогнегасник в архівному відділі Приазовської райдержадміністрації, в недостатній кількості оснащені вогнегасниками архівосховища архівних відділів: Оріхівської райдержадміністрації - на 2 архівосховища 1 вогнегасник; Запорізької міськради - на 2 архівосховища 1 вогнегасник; Токмацької міськради - на 11 архівосховищ 4 вогнегасники.

Технічне обслуговування вогнегасників проводиться нерегулярно, в більшості архівних установ при проведенні обстеження вогнегасників не вказано, хто проводив обстеження та номер посвідчення особи, яка проводила діагностування.

Протипожежні двері встановлені тільки в архівосховищах архівного відділу Енергодарської міськради, в архівосховищах інших архівних відділів вхідні двері обшиті металом.

В архівосховищі архівного відділу Запорізької райдержадміністрації потребує демонтажу та заміни електропроводка.

Питання про підготовку Державного архіву Запорізької області до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 рр., про стан пожежної безпеки та підготовки архівних відділів до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 рр. розглядалися на оперативних нарадах у керівництва Державного архіву Запорізької області, у керівників райдержадміністрацій та міськрад.

Враховуючи зазначене колегія Державного архіву Запорізької області

ВИРІШИЛА:

1. Інформацію заступника директора Пилявської О.Л. взяти до відома.

2. Начальнику фінансово-господарського відділу – головному бухгалтеру Петренко І.І. забезпечити освоєння коштів на виконання Плану заходів Державного архіву Запорізької області з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 років.

3. Заступнику директора Пилявській О.Л., начальнику фінансово-господарського відділу – головному бухгалтеру Петренко І.І.:

1) забезпечити підготовку Плану заходів Державного архіву Запорізької області з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2014-2015 років; термін виконання – І півріччя 2014 року;

2) забезпечити планування коштів на виконання заходів Державного архіву Запорізької області з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2014-2015 років до бюджетного запиту на 2014 рік; термін виконання – І півріччя 2014 року.

4. Начальникам архівних відділі райдержадміністрацій та рекомендувати начальникам архівних відділів міськрад забезпечити сталий режим роботи архівних установ в осінньо-зимовий період 2013-2014 рр., посилити контроль за пожежною безпекою, фізичним станом документів та забезпеченням температурно-вологісного, світлового та санітарно-гігієнічного режимів у архівосховищах.

5. Заступнику директора Пилявській О.Л. до 25.10.2013 р. забезпечити підготовку проекту наказу про оголошення рішення колегії.

6. Контроль за виконанням рішення колегії покласти на заступника директора Державного архіву Запорізької області Пилявську О.Л.


Голова колегії О.С. Тедєєв

Секретар колегії А.А. Федько