Для звернень громадян: тел. (061) 787 45 51

image01
Міська електростанція
image01
Буд. Лєщинського
image01
Вулиця Соборна
image01
Земська лікарня
image01
Магазин «Комунар»
image01
Олександрівська земська управа
image01
Будинок по вул. К. Лібкнехта
image01
Готель «Росія»
image01
Будинок купця Тавоніуса
image01
Вул. Олександрівська
image01
Народний будинок
image01
Вокзал «Олександрівськ»
image01
Олександрівська в’язниця
image01
Водонапірна башта
image01
Покровська Соборна Церква

Спілка архівістів

Спілка архівістів України

САУ створено у 1991 р. як добровільну незалежну всеукраїнську громадську творчу організацію, що об'єднує архівістів, істориків, документознавців, інших громадян на основі спільних інтересів задля реалізації статутних завдань. Вона покликана сприяти розвитку архівної справи в Україні, задоволенню й захисту соціальних, наукових, творчих, національно-культурних та інших спільних інтересів її членів.

Виконуючи статутні завдання, Спілка веде видавничу, виставкову та міжнародну діяльність, підтримує тісні творчі контакти з об'єднаннями істориків-архівістів Росії, Білорусі, Польщі, Угорщини, Канади, Румунії, прагне до взаємовигідного спілкування та участі в розробці спільних проектів.

Щорічно відбуваються робочі зустрічі представників САУ з іноземними колегами. Серед найбільш резонансних результатів міжнародної співпраці Спілки слід відзначити: отримання Держархівом Хмельницької області двох грантів посла США в Україні для ліквідації наслідків пожежі у Кам'янець-Подільському архіві та проведення міжнародного семінару-практикуму за участі українських, американських та польських фахівців-реставраторів (2004, 2005 рр.), доповідь заступника Голови САУ на Міжнародному конгресі архівів у Відні (2004 р.), першу українсько-угорську Міжнародну конференцію архівістів "Актуальні проблеми створення довідкового апарату архівів та дослідження архівної україніки й архівної гунгаріки" (м. Ужгород, Закарпатська область; 2005 р.), участь делегації українських архівістів у роботі XVI Міжнародного конгресу архівів "Архіви, управління та розвиток: відображення майбутнього суспільства" (м. Куала-Лумпур, Малайзія; 2008 р.), що стала можливою за підтримки Державного комітету архівів України.

Практика міжнародної архівної співпраці сприяє ефективному обміну досвідом, зокрема, з таких важливих для всієї світової архівної спільноти питань як інформатизація галузі, формування баз даних, захист державних інтересів у галузі використання ретроспективної інформації, підготовка архівних довідників та наукових видань. Спільні проекти з іноземними колегами допомагають виявляти та поповнювати фонди українських держархівів документами зарубіжної україніки, - документами, що з об'єктивних причин історичного розвитку України опинилися на території інших держав. Таким чином копії унікальних документів стають доступними для української громадськості. Зі свого боку, українські архівісти також сприяють виявленню в українських архівах документів зарубіжної полоніки, гунгаріки, росіки тощо.

Активно працюють окремі регіональні осередки САУ. Так, за участі членів місцевого осередку Спілки у Закарпатській області підготовлено та видано перший в Україні збірник архівних документів про Карпатську Україну (2009 р.), за рахунок румунської сторони українською та румунською мовами видано Перелік фондів Державного архіву Закарпатської області (2004 р.). У рамках домовленостей Рівненської обласної організації Спілки архівістів України з Генеральним консульством Польщі у Львові видано друком науковий збірник "Волинь історична" (2007 р.), наразі готується наступний випуск видання.

Місцевий осередок всеукраїнської громадської організації САУ в Запорізькій області створено на загальних зборах колективу Державного архіву Запорізької області 10.07.2009. Членами місцевого осередку САУ є працівники Державного архіву Запорізької області, архівних відділів райдержадміністрацій та міських рад.